Головна » 2011 » Грудень » 4 » Інтернет і село: спроба аналізу
23:21
Інтернет і село: спроба аналізу

Сьогодні хочеться поговорити про інтернет. І не просто інтернет, а Інтернет на селі. В той час, коли міста давно оповиті локалками і ціни безлімітних тарифів (а інших і не підключають) непристойно низькі, то українське село все ще висить у ХХ столітті. 

Отже, що у нас варіантами підключення? Їх можна умовно розділити на проводові та безпровідні.

Перші вигідні на компактних місцях поселення (великі міста), тому що підключення користувача відбувається за допомогою кабеля (часто - мережевого, витої пари). Плюси такого підключення: швидкий та дешевий доступ до мережі, майже дармове підключення. Із мінусів можна зазначити, що Вас не підключать, якщо будинок приватний і знаходиться відособленно чи Ви далеко від магістралі. Тобто, тут села пролітають: ніхто не буде прокладати від хати до хати кабель, ціна якого в таких випадках буде відчутною.

І все таки у багатьох сільських оселях вже є аналогічний кабель, варто лише про нього згадати. Це старий добрий телефон.

Укртелеком - монополіст на ринку кабельного телефонного зв'язку - не поспішає замінювати обладнання сільських АТС на сучасне (це ж купа грошей!) і надає користувачам архаїчний діал-ап. Хочеш - користуйся, не хочеш - шукай краще. Цікаво, що краще не знайти.

Що треба мати, щоб підключити такий інтернет? Модем (можна задарма дістати у якомусь офісі або купити на інтернет-аукціоні за символічну ціну), трохи грошей (точнішу суму скажуть у місцевому відділені Укртелекому) і хороші нерви. Тому що швидкість доступу буде, відверто кажучи, низенькою. Відео подивитись чи он-лайн радіо послухати навряд чи вдасться, а ось пошту перевірити чи новини почитати - будь ласка!

Перейдемо тепер до цікавішого: безпровідні варіанти. Тут у нас є вже якийсь таки вибір - старі добрі GSM-оператори "Київстар", "МТС", "life:)" та двійко CDMA-операторів - "PEOPLEnet" та "Інтертелеком". З першими знайомі практично всі - у кожного є мобільний телефон, а в ньому сім-картка одного з операторів. Тому для доступу до Глобальної Павутини можна використовувати ті пропозиції, що надає Ваш оператор. Ціни на трафік хоч і високі, та все ж цей варіант найменш затратний: не треба купувати жодного додаткового обладнання, телефон виступає тут в якості модема. Для зручності його можна підключити до ПК і юзати повноцінний інтернет (не забуваючи поглядати на рахунок :).

Два останні оператори менш знайомі пересічному жителю села. Та це не означає, що вони не заслуговують уваги: як перший, так і другий мають досить непогане покриття території України. Використання виносної антени збільшує рівень покриття практично до 70-80% всієї площі країни. Цей варіант вимагає наявності модему стандарту CDMA, найдешевші з яких можна купити за 180-250 грн. Якщо село далеко від міста, де встановлено базову станцію, то треба подумати про антену (бл. 200 грн). Ціни на доступ до Інтернету порівнято з GSM-операторами на рівень нижче ( тарифи Інтертелекому ).

Тут я постарався розглянути всі можливі варіанти підключення до Мережі в селі. Я не роглядав асинхронне підключення супутникого інтернету чи прокладання виділеної лінії - ці варіанти мало кому по кишені :-)

Будемо сподіватись, що невдовзі ситуація зміниться і різниця між містом і селом в плані Інтернету якщо не зникне, то стане менш вираженою.

Переглядів: 1299 | Додав: Редактор | Теги: сільський інтернет, інтернет на селі | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar