Головна » 2014 » Квітень » 24 » Про скорочення фахівців із соціальної роботи
22:48
Про скорочення фахівців із соціальної роботи

Рішення про скорочення 12000 фахівців із соціальної роботи, запроваджених для роботи в територіальних громадах у травні 2012 року, було запропоновано Міністерством фінансів України у проекті постанови Кабінету Міністрів України №31-07340-14-5/4958 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2010 року 1149» від 06.03.2014. Основним аргументом для ініціювання проекту постанови став висновок стосовно дублювання функцій фахівця із соціальної роботи з працівниками інших соціальних закладів. Таке міг заявити тільки той, хто не цікавився і не заглиблювався у специфіку роботи фахівців. 

 

Як відомо, в Демидівському районі працює на сьогодні 8 фахівців із соціальної роботи, які обслуговують жителів сіл району. За словами представників місцевої влади, соціальна обстановка на селі значно покращилась, багато проблемних родин змогли вирішити свої проблеми, була проведена величезна робота із соціально незахищеними верствами населення, скоординовано і надано гуманітарну допомогу малозабезпеченим сім'ям. Що й говорити, адже фахівці із соціальної роботи були чи не єдиними працівниками "із району", яких люди в селі знали в обличчя і могли звернутися із своїми проблемами. Тепер сім'ї в селі знову покинуті напризволяще, фактично влада відвернулася від проблем села і не хоче навіть знати про них.

 

З іншої сторони, викинутими на вулицю стали 8 фахових спеціалісти, які отримали відповідну освіту, навчились працювати із усіма категоріями клієнтів, знали проблемні сім'ї і були тією зв'язуючою ланкою у системі "сільська сім'я - влада". Відповідно до рішення голови РДА С. Радченка, сьогодні всі фахівці із соціальної роботи отримали попередження про скорочення їх посад, працювати залишилось до 23 червня 2014 року. Будемо дуже сподіватися, що зекономлені на людях кошти підуть на користь району і не осядуть в чиновницьких кишенях.

 

На думку експертів, що працюють в cфері забезпечення й захисту прав дітей та підтримки сімей з дітьми, у разі прийняття Урядом України рішення про скорочення посад фахівців із соціальної роботи або штучного зменшення їх кількості, воно буде мати негативний соціальний та політичний резонанс у суспільстві. 

 

За словами Василини Дибайло, директора Партнерства «Кожній дитині»,

Роль фахівця з соціальної роботи в окремо взятій громаді – неоціненна. Він виступає не тільки у якості надавача соціальних послуг, а є і консультантом, посередником, представником інтересів сімей і дітей. У селі чи в місті фахівець із соціальної роботи іде до кожного клієнта за місцем проживання із чітким завданням: виявити кризу в сім’ї ще на ранньому етапі, допомогти батькам дитини, які опинилися в скруті, не втратити батьківський потенціал, зберегти родину для дитини. Таким чином, їх робота безпосередньо вирішує проблеми соціального сирітства, які коштують державі набагато більше. 

Категорія: Резонанс | Переглядів: 5869 | Додав: Редактор | Теги: фахівець із соціальної роботи, соціальні служби, безробіття, скорочення | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar