Головна » Архів матеріалів

17 вересня 2018 року в смт. Демидівка біля пам'ятного знака-хреста священнослужителем храму Івана Богослова УПЦ КП Євгенієм Іваником відправлено панахиду за жертвами НКВС.

У заході взяли участь Демидівський селищний голова Віктор Іщук, заступник селищного голови Сергій Герук, перший заступник голови районної державної адміністрації Петро Шелест, голова районної ради Сергій Радченко, заступник голови районної ради Віталій Конський,голова Демидівського районного товариства політв'язнів та репресованих Олена Рашко, учні та вчителі Демидівського ліцею, працівники установ, організацій, ЗМІ.

З промовою до присутніх виступили Віталій Конський, вчитель історії Демидівського ліцею Микола Стасюк, Олена Рашко. По закінченні масового заходу всі присутні заспівали гімн України.

Категорія: Влада | Переглядів: 2835 | Додав: Редактор | Дата: 18.09.2018 | Коментарі (0)

  Цього року завдяки підтримці обласної влади на теренах Демидівської громади реалізовувався молодіжно-екологічний проект. Громадська організація «Сприяння розвитку села» спільно з управлінням освіти, культури, туризму, молоді та спорту Демидівської селищної ради виграла проект «Молодіжне таборування як спосіб підвищення екологічної свідомості», на реалізацію якого був наданий грант в розмірі 15 тис грн.

Категорія: Події | Переглядів: 1002 | Додав: Редактор | Дата: 18.09.2018 | Коментарі (0)

Починаючи з понеділка на Рівненщині упродовж місяця відбуватиметься імунізація диких тварин.

 

Вакцину від сказу будуть розповсюджувати літаками над лісовими та польовими угіддями, поза територіями населених пунктів та водойм.

 

«Просимо людей не хвилюватися, коли побачать літаки АН-2. Кампанія з розкидання вакцин від сказу вже практикувалася у Радивилівському, Демидівському та Млинівському районах, так як ці території відносяться до 100-кілометрової буферної зони з країнами Європейського Союзу. Тому на підставі міжнародних угод останні два роки у цих районах вже відбувалась імунізація диких тварин», - повідомив начальник ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області Володимир Лазарчук під час засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

 

 

 

Категорія: Технології | Переглядів: 896 | Додав: Редактор | Дата: 16.09.2018 | Коментарі (0)

Розпочалося свято з символічного розрізання стрічки гостями свята. Перед присутніми виступив селищний голова Михайло Яремчук, який розповів про реорганізацію школи в дитячий садок та подякував усім, хто долучився до реконструкції дошкільного навчального закладу.

Символічний ключ від нового дитячого садка його завідуючій Наталії Ткачук вручила представник будівельної фірми. 
Привітати присутніх і побажати майбутнім вихованцям нового дитячого садка успішно рости і вчитися прийшли учасники художньої самодіяльності районного будинку культури і дитячої школи мистецтв. Згодом відбулася екскурсія самим садочком.

Більше фото з відкриття http://photo.i.ua/user/6582523/502516/

За інформацією Демидівської райдержадміністрації http://www.rv.gov.ua/site…/demydivsk/…/news/detail/48972.htm

Категорія: Події | Переглядів: 1053 | Додав: Редактор | Дата: 12.10.2017 | Коментарі (0)



Демидівська селищна виборча комісія об’єднаної територіальної громади зареєструвала 167 кандидатів у депутати до відповідної селищної ради та 12 кандидатів на посаду селищного голови громади. Утворено 26 виборчих округів, нагадуємо вибори відбудуться 29 жовтня 2017 року.

Джерело https://www.oporaua.org/novyny/44632-rivnenshchyna-terytorialni-vyborchi-komisii-zareiestruvaly-kandydativ-u-deputaty-ta-kandydativ-na-posadu-selyshchnoho-i-silskoho-holovy

Категорія: Влада | Переглядів: 1086 | Додав: Редактор | Дата: 09.10.2017 | Коментарі (0)

На сьогодні реалізація політики розвитку місцевих громад відірвана від реалій існуючого середовища, від накопичених проблем та потреб громад. Місцеві лідери та молодіжні активісти відсторонені від прийняття рішень та надання рекомендацій щодо реалізації конкретних заходів політики місцевого розвитку, участі у проведенні бюджетного процесу, реалізації реформи децентралізації. Щодо сіл та селища нашого району, то представляти інтереси громади тут немає кому – відсутні дієві громадські організації. Ситуація ускладнюється і тим, що населення Демидівського району займає досить пасивну громадську позицію, жителі не залучаються до обговорення та прийняття рішень по вирішенню місцевих соціально-економічних проблем.

На початку 2017 року стало відомо, що проект громадської організації «Сприяння розвитку села», спрямований на вирішення даної проблеми у Демидівському районі було підтримано Рівненською обласною громадською організацією «Комітет виборців України». Загалом, 11 проектів стали переможцями Другого конкурсу малих грантів для підтримки впровадження демократичних змін на місцевому рівні в Рівненській і Волинській областях. На конкурс, оголошений РОГО «Комітет виборців України» у вересні 2016 року, було подано 35 заявок: 26 – з Рівненської області і 9 – з Волинської. Із 35 заявок 7 надійшло від ініціативних груп.

«Школа громадської активності» - це сукупність освітніх заходів теоретичної та практичної форм, спрямованих на підвищення професійного рівня місцевих активістів Демидівського району.

Метою проекту є активізація місцевого громадського руху, надання місцевим активістам знань та навичок, що дозволять їм підвищити громадську ефективність; ознайомлення лідерів району з механізмами лобіювання інтересів громади та впливу на прийняття рішень місцевою владою; будівництво ефективного механізму роботи в соціальних об’єднаннях.

У рамках Школи з лютого по травень 2017 року передбачено проведення навчальних тренінгів наступної тематики:

«Ефективні комунікації в громаді»;

«Розвиток громадянського суспільства в умовах децентралізації в Демидівському районі»;

«Самоорганізація громади та діяльність громадських організацій»;

«Основи проектного менеджменту та фандрайзингу».

Фінальним етапом проектної діяльності стане Форум місцевого розвитку, який об’єднає учасників Школи, сільських та селищного голів, представників місцевої влади, громадських активістів, гостей із сусідніх міст та об’єднаних територіальних громад.

Завдяки втіленню даного проекту місцеві лідери та активісти, жителі сіл та селища отримають нові знання і вміння, що дозволять їм підвищити громадську ефективність. Зросте громадська активність жителів району, поінформованість про дієві методи впливу на органи місцевого самоврядування. Буде забезпечено будівництво ефективного механізму роботи в соціальних об’єднаннях. Проект дасть старт  активізації та розвитку громад, налагодженню партнерства органів місцевої влади з громадою, розширенню можливостей громадськості впливати на вирішення місцевих проблем.

Звертаємось до свідомих та громадсько активних жителів Демидівщини, депутатів місцевих рад, членів громадських організацій, місцевих лідерів та всіх небайдужих громадян, які переймаються місцевими проблемами, із закликом подавати свої заявки на участь у Школі громадської активності. Участь у навчанні є безкоштовною. Учасники будуть забезпечені навчальними та роздатковими матеріалами, передбачене харчування та кава-перерви.

Для участі у Школі громадської активності потрібно заповнити анкету за посиланням: https://goo.gl/forms/9sxRQeVqcootuNEx1

Кінцевий термін подачі заявок – 28 лютого 2017 року.

Детальна інформація про Школу громадської активності розміщена за посиланням http://rogizne.at.ua/index/shkola/0-9.

Запитання прохання надсилати на адресу rogiznengo@gmail.com, телефонуйте за номером 096-9502788.

Реалізація проекту «Школа громадської активності» стала можливою в результаті перемоги в Другому конкурсі малих грантів для підтримки впровадження демократичних змін на місцевому рівні в Рівненській і Волинській областях у рамках проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», що здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу та співадмініструється РОГО «Комітет виборців України».

Категорія: Події | Переглядів: 1102 | Додав: Редактор | Дата: 10.02.2017 | Коментарі (0)

Категорія: Події | Переглядів: 1389 | Додав: Редактор | Дата: 25.08.2016 | Коментарі (0)

 

Уже із 1993 року біля Хрінницького во­досховища не припиняються археологічні розкопки. По суті це єдина наукова база в Україні такого масштабу. Життя у цю ар­хеологічну роботу вдихнув видатний укра­їнський археолог, дослідник Волині І тис. н. е., доктор історичних наук, професор, заступник директора інституту археології НАН України, на жаль, нині покійний Козак Денис Никодимович. Археологічну роботу і донині продовжують його послідовники студенти зі Львова, Луцька та Рівного, вперше цього року завітають і студенти з Києва, які працюють під пильним нагля­дом начальника Волинської археологічної експедиції Інституту археології НАН Украї­ни Антона Панікарського. Долучаються до експедиції і фахівці з різних міст України, також із-за кордону.

Вчений стверджує, що хоч фінансування скудне, але стараються справитись із по­бутом та харчуванням. Хрінники стали для них науково-освітнім центром, сповненим численними безцінними знахідками, міс­цем здобуття досвіду та знань, а також те­риторією дружби та взаємодопомоги.

- Ділянка, на якій працює експедиція, на­зивається «Хрінники-1», урочище «Шанків яр», що знаходиться між Набережним та Хрінниками. - Розповідає Антон Пані- карський. - Кожна археологічна пам’ятка є безцінною. Ця ж цікава тим, що тут знахо­дяться багатошарові поселення, які були тут із початку палеоліту, кам’яної доби, раннього заліза і до сучасності. Дуже по­тужно представлений світоглядний, куль­турний, релігійний та общинний центр германських племен, зокрема готів. Екс­педицією вже виявлено біля 50 жител, що навіть у сучасному розумінні цього явища хороше велике село. Виявлено не лише великі житлові будинки, а й склади. Зна­йдено скарби римських монет, уламки срібних ланцюжків, які носили на грудях купці з римських провінцій. Тут був центр торгівлі. Було знайдено об’єкт, який є про­сто унікальним для історії не тільки Укра­їни, а й всієї Європи - давнє капище-жертовник, на якому приносилися в жертву місцевими племенами тварини та люди. Капище представляло собою вимощений глиною майданчик, в середині якого було викладене величезне вогнище діаметром до 2 метрів із нашаруваннями товщиною до півметра. Навколо вогнища були вкопа­ні великі горщики, в яких було духмяне зі­лля, далі йшли ями для жертовного м’яса і з боку від них була яма, в якій різали жертв. Перед капищем був великий май­данчик розмірами десь 10-8 метрів, вщент заповнений кістками тварин і людей. Ка­пище у Хрінниках зовсім не характерне для германців Європи, де жертву складали в якомусь місці. Були так звані «святі міс­ця» над озерами, куди скидали предмети господарства, зброю, людей. Поклоніння богам через вогонь, через спалення було поширене в античному світі та у слов’ян. В даному випадку у Хрінниках ми маємо справу з якоюсь культурною і міфологіч­ною «мішаниною». Про те, що місцеві готи мали тісні контакти з римськими провінці­ями, маємо ще одне підтвердження у ви­гляді цікавої знахідки. В одному із жител виявили бронзову фігурку бога Сарапіса. Саме житло було своєрідним підпільним храмом-вівтарем. Божок розміщувався у ніші, яка була закрита від основної частини житла. Сарапіс - це суто античний божок, віра у якого з’являється на рубежі ІV-ІІІ ст. до н. е. в Єгипті, а потім набуває широко­го поширення у Римі. Очевидно, що хтось місцевий з Хрінник перебував досить три­валий час у Римі і приніс ці вірування до поселення. Дуже цікавими для археологів у Хрінниках є горизонти від І-ІІ ст. н. е. до XV ст. - пам’ятки слов’ян, наших безпосе­редніх предків. І саме 2011 року експеди­ція приділила їм багато уваги. На поселен­ні в урочищі Шанків Яр знайшли споруду XIV ст. Відкрили цілий закритий комплекс із керамічними та залізними виробами, який дає уявлення про цей період історії України. Дуже цікавою знахідкою було під­вальне приміщення-комора, на прилавку якої була залізна частина рогатини, що використовувалася не лише у мисливстві, але й у військовій справі. Знайдено також багато кінських вудил - очевидно господар цього приміщення був здібним вершни­ком.

До категорії важливих знахідок я б відніс також пам’ятку, яку виявили на північній околиці села Хрінники, в урочищі Високий Берег. Це спалене село XII ст. - декілька жител русичів домонгольського періоду. Одне з них було повністю спалене і там збереглася вся внутрішня архітектура та інтер’єр. Взагалі раніше такого унікаль­ного об'єкту не знаходили. Знаємо, що будували зруби, а сам процес уявити було важко. Виявляється, що простір між зем­ляними стінами і дощатою стіною-зрубом забивався глиною. В куті житла був млин: збереглися жорна, а у великій печі збе­рігся цілий горщик. В житлі мешкала до­сить багата людина: ми знайшли кінське вудило, обгорілу кістяну накладку до лука, орнаментовану візерунками, кілька ножів, прясел. Неподалік від житла знайдено ще кілька вудил, бронзовий позолочений на­тільний хрестик візантійського стилю.

Тож ми продовжуємо працювати в на­уковому руслі, нам допомагають студенти. Було б дуже добре, аби й громадськість району була в цьому зацікавлена, адже це можливість розвитку зеленого туризму. Варто залучати сюди й школярів, майбут­ніх істориків. Хочеться донести до насе­лення, яким великим скарбом воно воло­діє, а отже повинне ним і розпоряджатися. Безсумнівно, потрібно створити музей, де б зберігалися ці надцінні знахідки, а ви­вчення історії вашого краю було б набага­то цікавішим та змістовнішим.

Взагалі Хрінники - це невичерпна скарб­ниця археологічний пам’яток, які мають стати надбанням українського народу, отож у археологів непочатий край роботи.

Спілкувалася Мирослава Погранична

«Вісник Демидівщини»

Категорія: Наші люди | Переглядів: 1664 | Додав: Редактор | Дата: 07.08.2016 | Коментарі (0)

1 2 3 ... 14 15 »