Головна » 2016 » Березень » 3 » Інтернет в село: реальна можливість для бажаючих
14:56
Інтернет в село: реальна можливість для бажаючих

Світ давно живе у бурхливу інформаційну епоху і технології оточують нас скрізь. Проте коли заходить мова про доступ до Інтернету, більшість жителів Демидівщини сумно зітхає. Адже прорубати он-лайн вікно в селах району досить проблематично.

Давайте розберемось, що діється у нас в районі на рахунок доступу до всесвітньої павутини. Демидівка почувається непогано, адже тут можна скористатись послугами «Укртелекому» сповна. Підключення відбувається по існуючій телефонній лінії і не потребує вкладення коштів чи купівлі вартісного обладнання для безпровідного доступу.

А що ж діється на периферії, по селах? Тут ситуація невесела: підключитись до телефонної лінії неможливо, адже обладнання – від дротів до АТС – все морально і фізично застаріло. Єдина альтернатива – безпровідне підключення за допомогою мобільних операторів на зразок «Київстар» чи Інтертелеком. Та це не може повністю задовольнити зростаючі потреби користувачів. Адже в наш час комп’ютер перестав бути ознакою достатку чи розкоші в сім’ї, перетворившись на базовий і такий необхідний атрибут дому. Важко уявити відсутність ПК в домі, де є школярі чи студенти. Але без стабільного доступу до Інтернету комп’ютер залишається лише засобом, а не вікном у світ інформації і медіа.

Проте з’явилась надія, що ситуація може змінитись. Справа в тому, що «Укртелеком» вже не перший рік реалізовує проекти, спрямовані на підключення сільських населених пунктів до мережі Інтернет.

Детальніше технічними нюансами поділився директор дільниці «Укртелеком» в Демидівському районі О. Колесник. Як виявляється, сусідні районні центри поєднані між собою потужною оптоволоконною лінією, яка наче кільце, сполучає Дубно, Млинів, Демидівку, Радивилів і знову повертається в Дубно. Це забезпечує надійний доступ абонентів до мережі і убезпечує від аварій чи обривів. У Млинівському і Радивилівському районах вже почали реалізовувати схожі проекти, в рамках яких підключили села неподалік від магістральної лінії.

Саме такий спосіб під’єднання хочуть реалізувати і на Демидівщині. Олександр Анатолійович розповів, що на 2016 рік заплановано підключити перші два села району. Ними мають стати Рогізне і Вовковиї. Це зумовлено компактністю розташування населених пунктів, задовільним станом телефонної мережі в селах, незначною віддаленістю від точки під’єднання.

Та для реалізації проекту цього недостатньо. Керівництво наверху хоче бачити потребу в послугах. А для цього необхідна участь населення. Тільки при наявності реальної зацікавленості і бажанні підключення вдасться побачити доцільність вкладання значних коштів у реалізацію проекту. Олександр Анатолійович Колесник повідомив, що встановлений той мінімум, при досягненні якого необхідні кошти будуть виділені. Потрібно, щоб у кожному селі заявили про бажання отримати послуги по 64 особи.

Що дасть це жителям Вовковий та Рогізного? Стабільний і швидкий доступ до мережі Інтернет (максимально до 24 Мбт/с), економію коштів, адже абонплата порівняно з конкурентами не висока, телефонний зв’язок в якості бонусу. Також стабільний доступ до Інтернету зможуть отримати об’єкти соціальної сфери – школи, садочки, сільські ради та бібліотеки.

27 січня О. Колесник відвідав с. Рогізне, де мав можливість виступити перед депутатами сільської ради і розповісти про всі нюанси інновації. У сільській раді можна ознайомитись із необхідною інформацією а також написати заяву на підключення. Незабаром планується провести схожу зустріч і у с. Вовковиї. Отож просимо не залишатись байдужими і проявити ініціативу, подавати заявки на підключення послуг з надання доступу до мережі Інтернет вже зараз.

 

Сергій Щербатюк

Переглядів: 650 | Додав: Редактор | Теги: Вовковиї, проект, Рогізне, Укртелеком, інтернет | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar