Головна » 2014 » Серпень » 2 » ЛЕЛЯХ і МЛИНІВ
12:04
ЛЕЛЯХ і МЛИНІВ

Персональні виставки


Тут шляхтичі обідали і чарку

Здіймали, потім йшли на перекур,

А їхні діти бігали у парку15-7-1.jpg

Серед небес, дерев, птахів, скульптур.

 

Тут аура цнотливого ще раю!

(Яка це рідкість нині на віку).

Поет Богдан сказав (його я знаю):

Вона така, що хочеться в таку!

 

Як вижили пейзажі і споруди,

Напевне, знає лиш предвічний Бог15-7-5.jpg

І ці чудові, справжні, щирі люди

З багатогранних млинівських епох.

 

...Багатий на ліричні акварелі

Був липень – одинадцяте число.

Містечко Млинів підкорила Лелях

І чудернацьке світле ремесло...

Як щось має трапитись, то воно обов’язково трапиться. Не думала-не гадала талановита нетішинка Світлана Лелях-Бегутова, що невдовзі на шляху її персональних художніх виставок опиниться саме Млинів... Чому б не Париж? Не Варшава? – адже саме до Польщі збиралась мисткиня, вже й частина доробку була добре упакована до подорожі...

Нещодавно відома художниця та скульпторка запатентувала свій новий мистецький «почерк», винайдений в Україні, – крапкову графіку на кольоровому металі. Новотворчість лягла в основу її персональної виставки, презентація якої відбулася всередині травня цього року в Нетішині, в Палаці культури. Очевидці, мабуть, пригадують, що до міста енергетиків з-поміж інших прибула численна делегація з Млинівщини, що на Рівненщині. І саме тоді, на прохання останніх, пані Світлана пообіцяла, що обов’язково приїде до них. І прибула. Напередодні Петра і Павла, аби 11 липня власноруч відкрити виставку досягнень, що дивують Україну, що ось-ось розпочнуть дивувати світ...

Млинів – витвір мистецтва, і музей його краєзнавчий – перлина. Сам Бог велів розташуватися у вікопомних залах, де над головою немислимі аркоутворення та інші архітектурні «ходи» класицизму. Малий палац, де розташований музей, так звана офіцина Ходкевичів, – з небагатьох із ансамблю споруд, що були зведені ще наприкінці 18 століття і радують око до сьогодні.

Нетішинській делегації провели коротку екскурсію музейними залами, зацікавили привидами на стінах, підземеллям, від якого хід тягнеться аж до берегів річки Ікви, і візитом каналу СТБ, який озвучив про намір знімати тут свою «Битву екстрасенсів»...

Немає сенсу переповідати про виставку, яка предстала перед очима млинівчан та жителів Млинівського району, адже нетішинці вже були свідками подібної події, важливо інше – всі зібрані від неї кошти підуть на підтримку військовослужбовців, які нині боронять рідну землю на Сході України. Цю ідею Світлани Лелях підтримали місцевий відділ культури та працівники краєзнавчого музею.

Враження, власне, від заходу – якнайкращі. Камерний стиль, доброзичлива атмосфера нікого не залишили байдужими – і це не заради «красного» слівця. Сльози в очах, зокрема почесних гостей Алли Черній – голови Млинівської РДА та Володимира Тутевича - голови Млинівської районної ради, – зайве тому підтвердження. У такий спосіб вони продемонстрували, наскільки зворушені життєвим і творчим шляхом нетішинки. Вони вітали Світлану Лелях тепло, обсипаючи словами, квітами й подарунками. А ще з уст очільників надійшла офіційна пропозиція – втілити в життя нові скульптурні проекти на млинівській землі, серед яких – композицію на честь Небесної сотні.

Привітали нетішинську авторку унікальної техніки Тетяна Троцюк – начальник відділу культури Млинівської РДА, отець Володимир, родина Мельничуків, п.Володимир та п.Надія (усі Млинівщина), Олександр Степанюк – заступник голови правління ПАТ «УБ ХАЕС» та інші нетішинці, зокрема Микола Руцький – працівник виконавчого комітету міської ради, письменник, дослідник історії рідного краю та Олександр Шустерук – журналіст, працівник ХАЕС. А музичні номери – під правдиві «голоси» скрипки та баяна подарували Василь Федчук – викладач Млинівської дитячої художньої школи та Михайло Іващенко – працівник тамтешнього Будинку культури. А коли із вуст останнього зазвучало без інструментального супроводу «Дивлюсь я на небо...» – всі тихо «вмерли»: самородок та й годі...

Заключне слово виголосила «винуватиця» – Світлана Мефодіївна, передавши у місцевий краєзнавчий музей свою книгу «На зболених крилах любові», раніше те саме, передавши доробки своєї творчості, зробив Микола Руцький. Директор музею Катерина Тимощук щиро подякувала за подарунки. І як не пригадати, що саме вона підготувала сценарій заходу й, успішно імпровізуючи, провела його.

Творчість Світлани Лелях у черговий раз знайшла любов та повагу поціновувачів, а Млинів причарував нетішинців дивовижною красою не тільки природи, а й людей – господарів власного життя, господарів рідного краю.

А на виставку до Варшави, дасть Бог, нетішинці та млинівці поїдуть спільно. Ідея про подальшу співпраця була висвітлена та схвалена під час презентації. Визначений і об’єднуючий елемент майбутньої експозиції – граф Олександр Ходкевич, портрет якого, за словами української мадонни, уже в роботі.

 

Богдан Фединчук,
спеціаліст відділу з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ
апарату Нетішинської міської ради та її виконавчого комітету.
Фото Богдана Фединчука

Категорія: Події | Переглядів: 885 | Додав: Редактор | Теги: виставка, Млинів, музей | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar