Головна » 2015 » Лютий » 9 » Сказ на Млинівщині не жарт налякав людей
14:40
Сказ на Млинівщині не жарт налякав людей

Тварина, хвора на сказ, покусала чотирьох селян. Люди спершу і не зрозуміли, що з котом щось не так, але пізніше таки вирішили звернутись до медиків. Якби цього не зробили, наслідки, говорять фахівці, були би трагічні.

 

 

Трагедія могла статись у селі Свищів у Млинівському районі Рівненської області. Домашня кішка, їй було сім років, першою вкусила господиню.


- Я піднімалася на горище, руку кладу на верхню частини драбини і тут мене кішка раз – за руку подряпала, і кров вийшла зразу, - говорить постраждала Любов Саць. - Я подумала, що, може, вона злякалася, тому так вчинила. Бо після цього зразу пішла собі в куток і вляглася. А потім ще ввечері прийшла в кімнату, все було нормально, тому ми і подумати не могли, що з нашою улюбленицею щось не так.

 

 

 

Спокійною, говорить Любов, кішка була недовго. Далі покусала її чоловіка, а ще сусіда, який зайшов у гості. Тоді тварину зловили та повезли в місто – щоб з’ясувати причини агресивної поведінки. Але дорогою вона вибралась з мішка та втекла, після чого напала ще на одну людину.


- У лісопосадці працювали люди і один з чоловіків хотів погладити нашу кицю, - продовжує розповідь Любов Саць. - І вона вкусила ще й і його. Далі вона втекла, стали її шукати. Врешті-решт, кішку знайшли і вже стало зрозуміло, що вона скажена. То її зразу і на місці забили та завезли у ветеринарну клініку.


Експертиза показала: кішка була скажена. Людям, яких вона покусала, медики провели профілактичні щеплення. А потім взялися за домашніх тварин – їх щеплюють по всьому селу. На додачу селянам ще й роздають пам’ятки – щоб знали, що таке сказ і як вберегти себе та тварин від зараження.


Подвір’я, де гуляла скажена кішка, ветеринари обробили спеціальним розчином. Дезінфекція, говорять вони, обов’язкова. Інакше сказом можуть заразитись інші тварини, які навіть не контактували з хворим котом.

 

 

 

 

- Ми проводимо дезінфекцію подвір’я задля того, щоб знищити всі сліди вірусу сказу, який міг бути виділений хворим котом, - каже ветеринарний лікар Віталій Черв’як. - Можливо, його тут і немає, але ми маємо перестрахуватися, бо ж, не дай Боже, заразяться інші тварини і тоді потрібно починати все спочатку.


Спалахи сказу, які останнім часом почастішали по всій Україні, фахівці пояснюють збільшенням популяції лисиць та гризунів, які живуть на занедбаних полях поблизу сіл.


- Зростання кількості спалахів сказу пов’язано з тим, що червона лисиця має велике розповсюдження в нашому районі, та й у всій Україні. А лисиця є пасивним носієм сказу, вона може не хворіти, а вірус сказу в неї може бути, - розповідає Георгій Телегуз, начальник управління ветеринарної медицини Млинівського району. - Нині не проводяться протиотруйні заходи проти гризунів. Тому коти і собаки бігають по полю, ловлять гризунів, мають контакт із лисицями.


Ветеринари застерігають: якщо вас вкусила тварина, хай навіть домашня, негайно звертайтеся до лікаря. Сказ швидко прогресує, тож якщо лікування не почати вчасно, наслідки будуть трагічні. Вилікувати цю хворобу, якщо вона вже в стадії розпалу, неможливо.

Категорія: Події | Переглядів: 677 | Додав: Редактор | Теги: тварина, сказ, Свищів, млинівський, ветеринар | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar